Kocsis Ferenc

BENDŐ

Fantasztikus regény

Készült: 2014-2015-ben Hunniában

Bendő - borítókép.


TARTALOM

Az apokalipszis úgy kezdődött, hogy egy tavaszi napon hirtelen, minden előzmény nélkül elsötétült az égen a Nap. Majd pár perc múlva ismét fény öntötte el a világot, ami addigra teljesen kifordult önmagából. Az emberiség pedig felnézve az égre azt látta, hogy valamilyen ismeretlen erő kiszakította a Földet a megszokott három dimenziós téridőből. Szó szerint kifordítva körülötte a teret, bezárta a bolygót egy téranomáliába. Ennek neve: bendő. A közepén lebeg a Zenit, egy hatalmas űrjármű, ami lámpaként világítja be a tartályvilág homorú felszínét. És az utasai nem óhajtanak szóba állni a megdöbbent emberiséggel, makacs hallgatásba burkolózva.

Ez a történet arról szól, mi történik ezután, az első hetekben Magyarországon és a világban, de főként Békéscsabán, a regény fő helyszínén, miközben az emberiség megpróbál kezdeni valamit a lehetetlen helyzettel. A rendkívüli és egyre tragikusabb eseményeket egy Kovács Zoltán nevű rejtélyes férfi meséli el, aki után több nagyhatalom titkosszolgálatai is elkezdenek érdeklődni, mikor kiderül, hogy jóval többet tud az ügy hátteréről, mint amennyit hajlandó lenne bárkinek is elárulni.

A műben minden helyszín valós, a szereplőket pedig élő személyekről mintáztam. Ha legközelebb felnézel az égre, ahol a Nap, a Hold, meg a csillagok helyett a földboltot látod a magasban, te már tudni fogod, hogy elkezdődött: az apokalipszis!

A könyv megvásárolható az Adamo Books elektronikus könyváruház honlapján,
e-könyvként; PDF, EPUB, MOBI formátumban:
http://adamobooks.com/termek-Bendo-2935.html
A mű terjedelme: A/5 lapon 788 oldal, ára: 1000 Ft.
Vörös csík.


RÉSZLET

A kereskedelmi csatornán épp egy délelőtti szappanopera ment, ezért miután lehuppantam a székemre, gyorsan előkotortam az asztal alatti billentyűzettartó tálcáról a távkapcsolót és átváltottam az LTR klub műsorára. Ott reklámokat nyomattak éppen. Vagy minden rendben van Budapesten vagy az összes tévés az eget bámulja az utcán és eszükbe sem jut tudósítani az évszázad balhéjáról. Ezért türelmetlenül továbbkapcsoltam a készüléket a HűTV-re.
Na, itt végre volt mit nézni! Az éjszakai fényárban úszó Budapestet mutatták éppen a Gellért-hegyről egy vállon tartott kamerával, ami lassan pásztázott végig a Dunán, a pesti háztengeren, majd a fekete égbolton éppen csak kivehető sárgásfehér fénypontokon. Az időnként szakadozó, rossz minőségű élő közvetítést (a sarokba kiírták, hogy webes kapcsolat) egy fölöttébb izgatott fickó szövegelése tette érdekesebbé, akit rövidesen megmutatott az operatőr, ahogy a mikrofonjába kapaszkodva próbál valami értelmeset mondani a rendkívüli jelenségről. Magyarul hülyeségeket beszél, ahogy az elvárható egy mindenről tudó, de semmihez sem értő riportertől, aki igencsak be van rezelve.
- Az utcai közvilágítás végre kezd stabilizálódni, úgy látom innen. A rakpartok a folyó mindkét oldalán végig bedugultak. Az Erzsébet-hídon és a Szabadság-hídon is teljesen áll a forgalom. A Gellért-hegyen tartózkodó turisták mind az eget lesik, velem és a riportalanyaimmal együtt, akikkel alig tíz perce jöttünk fel ide interjút készíteni... Most azt találgatjuk, mi történhetett. Vajon miért sötétedett el a Nap? Az egész olyan gyorsan történt, mintha lekapcsoltak volna egy lámpát. Máris érezhetően hűvösebb van és a távolból időnként dudálást hallani... És még mindig nem tudjuk, hová tűntek a csillagok és mik azok a halvány fények az égbolton? Egyesek szerint eljött a világvége. Mások a közelemben arról beszélgetnek, hogy biztos a földönkívüliek műve az egész. Vagy egy óriási test takarja el az űrben a Napot? Talán a Vénusz bolygó vagy egy földönkívüli űrhajó...? Ő, egy pillanat...! A technikus kollégám azt mondja, hogy továbbra sincs műholdas kapcsolatunk a stúdióval, így jelenleg az interneten keresztül közvetítjük az adásunkat... A mobiltelefonos kapcsolatunk az előbb megszakadt a HűTV szerkesztőségével és az autórádiónk sem működik. Minden rádiócsatornán óriási a zaj, az összes frekvencián csak recsegést hallani. Nem tudom, ti ott a stúdióban veszitek-e még az adásunkat...? Mi mindenesetre folytatjuk a közvetítést, amíg csak lehetséges és reménykedünk, hogy ez a jelenség nem valami elképzelhetetlen katasztrófa előhírnöke...!
A nagy piros betűs: „Élő adás: elsötétedett a Nap!” feliratot ebben a pillanatban váltotta a sokkal vészjóslóbb: „Élő adás: globális elsötétülés!” szöveg, ami alatt a jobbról balra futó szövegcsíkon épp ugyanezt ecsetelték. „Sötétbe borult Berlin, London, Párizs és Róma. Az áramszolgáltatás és az internet akadozik. A mobiltelefon hálózat összeomlott, a vezetékes vonalak viszont még használhatók. Minden rádiócsatornán erős zaj hallható. Az egész világra kiterjedő jelenséget a Nap fényének megszűnése okozza. Tömeges balesetekről kaptunk hírt az ország több pontjáról. Autók rohantak egymásba a hirtelen sötétség miatt Budapesten és minden nagyobb városban, valamint az autópályákon.”
- Szuper! Már csak ez hiányzott! - dohogtam elégedetlenül.
S már épp azon voltam, hogy továbbkapcsoljak egy másik csatornára, hátha ott többet fogok megtudni a jelenség okáról, mikor hirtelen megszakadt az élő adás. A helyét átvette egy roppant hivatalos tájékoztató szöveg (fehér betűk kék háttér előtt), amit elvileg azért talált ki a hatóság, hogy megnyugtassa vele a népet, de szerintem épp az ellenkezőjét érik el vele ebben a helyzetben.

Adásunkat megszakítjuk!
Önök a Katasztrófaelhárítás rendkívüli közleményét látják!
Az ország egész területén rendkívüli állapot lépett érvénybe!
Ha ön balesetet szenvedett vagy bajba került,
kérjük hívja a 112-es segélyhívó számot!
A történtekről és a lakosság teendőiről rövidesen tájékoztatást adunk!
Addig figyeljék a televízió és rádiócsatornákat, internetes hírportálokat
és segítsenek a bajba jutottakon!


- Azt figyelném, ha nem szakítottátok volna meg az adást! - mordultam föl gúnyosan, majd átkapcsoltam a szomszédos csatornára.
Ott is ugyanez a kép fogadott. Gyorsan végigkapcsolgattam az összes adót, de mindenhol ezt a figyelmeztetést sugározták. Gondolom most legalább egy millióan próbálják hívni a megadott egységes segélyhívó számot, ami totálisan bedugult, így az igazán bajba jutottak órákig nem fognak tudni segítséget hívni, legyen szó balesetről, tűzről vagy szívinfarktusról. Tisztára, mint az amerikai filmekben!
Ha az összes rádióadó bekrepált és nincs műholdas kommunikáció, akkor csak a vezetékes internet és a földfelszíni sugárzású digitális tévéadások maradnak a tájékoztatásra. Persze ez is több, mint a semmi. Viszont ha minden csatornán ugyanez megy, akkor a média pont az elsődleges feladatát, az azonnali tájékoztatást nem tudja ellátni. Vagyis csődöt mond a legnagyobb szükség idején – gondoltam borúlátóan.
Szerencsére az okosok is hamar rájöttek, hogy valami érdekesebbel kéne szórakoztatni a népet vészhelyzetben, mert alig egy perc múlva visszakapcsolták a tévéadásokat. És mivel épp a 2TV-t néztem, sikerült elkapnom a pillanatot, ahogy a híradó bemondói a hajukat igazgatva, sápadtan az idegbajtól leülnek a kamerák elé és felkészülnek az élő adásra, a rendkívüli bejelentésekre, meg a várható egész napos túlórázásra. Miközben már egy élő közvetítés megy a hátuk mögötti ablakban a nagy lámpaoltásról.
- Adásunkat megszakítjuk! Önök a 2TV rendkívüli híradóját látják a globális elsötétedésről! Pár perccel ezelőtt, nincs rá jobb szó, egyszerűen kialudt a Nap az égen! Rövidesen kapcsolni fogjuk a szabadban tartózkodó forgatócsoportjainkat és amint lehet, tájékoztatjuk önöket az ország egész területén elrendelt rendkívüli állapotról, valamint a nemzetközi helyzetről...!
A jóképű riporter annyira ki volt borulva valami miatt, hogy még bemutatkozni is elfelejtett, csak darálta gépiesen, a megszokott rutinnal a súgógépén futó szöveget. Én meg karba tett kézzel hátradőltem a székemen, tökéletesen megfeledkezve a mosószerben ázó ruháimról, az utcán kiabáló emberekről és minden másról, ahogy a sorra érkező híreket és bejátszásokat, közvetítéseket figyeltem a katasztrófaszagú történésekről.
Egészen addig, míg hirtelen vége nem lett az egésznek...


Vörös csík.


ÉRDEKESSÉGEK

1. Az alábbi képen engem láthattok a történet egyik fontos helyszínén,
a békéscsabai Parkerdőben található szánkódomb tetején, háttérben a város tornyaival.


A békéscsabai szánkódombon.


2. 2016. április 22.-én pénteken a Magyar Honvédség toborzó napot tartott Békéscsabán a főtéren,
ahová déltájban leparkoltak néhány katonai járművet is, köztük egy BTR-80-as csapatszállítót.
Ez azért volt érdekes felfedezés a számomra, mert egy éve sincs, hogy azt írtam a regény egyik fejezetében,
miszerint egy BTR-80-as csapatszállító jármű parkol a békéscsabai főtéren, ami nem túl gyakori látvány errefelé.
Íme az ott készített fotók (köszönet értük Király Tamás barátomnak):


Békéscsaba,
     főtér, BTR-80 1.

Békéscsaba,
     főtér, BTR-80 2.

Békéscsaba,
     főtér, BTR-80 3.


3. A Békés Megyei Hírlap interjút készített velem a könyv kapcsán, ami itt olvasható:
És akkor beütött az apokalipszis Békéscsabán
Az újság papír kiadásában a 6. oldalon szerepelt a fél kolumnás cikk, ami így néz ki:


Bendő interjú a
     Békés Megyei Hírlapban.


4. A 87. Ünnepi Könyvhét alkalmából a Békés Megyei Könyvtárban
2016 június 15.-én 17 órától volt a Bendő könyvbemutatója.
Ennek során Baji Miklós Zoltánnal (BMZ-vel) beszélgettem a műről.
Íme az ott készített fotók (köszönet értük Pauló Katalin barátomnak):


Bendő könyvbemutató 1.

Bendő könyvbemutató 2.

Bendő könyvbemutató 3.

Bendő könyvbemutató 4.

Bendő könyvbemutató 5.


5. Augusztus 8.-án hétfőn 18 órától Békéscsabán a Közös Pont Teaházban
(ez a Szü-Net Internet Kávézóban működik, a megyei könyvtár mögött)
beszélgetés a Bendőről.


teaházi plakát.