ÍGY KÉSZÜLT A JESSA FÁTYLA

A Jessa fátyla című regényemet 1995 január 4-én délután kezdtem el körmölni egy nagy vonalas spirálfüzetbe. Már régóta írni akartam egy idegen bolygón játszódó történetet, aminek kevés szereplője van és amiben azt a témát boncolgatom, hogy jönnek ki egymással az elszigetelten élő, egymásra utalt emberek. Amikor elkezdtem a történetet, még fogalmam sem volt, hogyan fogom befejezni, de ez általában így szokott lenni. A történet úgyis megírja magát általam, csak hagynom kell kibontakozni az eseményeket a megadott peremfeltételek közepette.
Fél éves munkával készültem el a regénnyel, amit nyomban nekiláttam kijavítani és bepötyögni a mechanikus írógépemen. Ezzel 1996 tavaszára elkészültem, amikor is számítógépre vittem a történetet és még átírtam egy párszor. A sztori minden alkalommal egyre hosszabb lett, míg végül 1998-ban úgy döntöttem, már elég jó ahhoz, hogy elküldjem egy kiadónak. 1999-ben jelent meg végül a regény a Cherubion Kiadó SF Antológia sorozatában, mint címadó regény, 249 oldalnyi terjedelemben.

A Jessa fátyla borítója.

Aztán eltelt 8 év és ismét eszembe jutott a könyv. Belenéztem, s nyomban elszörnyedtem az akkori stílusomtól, a leírásoktól és párbeszédektől, meg az igencsak elavultnak tűnő technikai megoldásoktól. Ezért úgy döntöttem, ezt a művet (is) újra kell írnom, fel kell javítanom, hogy megfelelő minőségű legyen. Olyan, ami a XXI. században is olvasható és élvezhető marad (remélhetőleg).
A Jessa fátyla felújításának elkészítése a 2008-as év java részét felemésztette és sokkal nehezebb feladatnak bizonyult, mint elsőre gondoltam. Gyakorlatilag a mondatok 95%-át át kellett írnom, többé-kevésbé újrafogalmazva vagy teljesen megváltoztatva őket, valamint rengeteg új dolgot beleírva a műbe. Ettől függetlenül a történet lényege változatlan maradt, hűen az eredeti koncepciómhoz. A végeredmény egy sokkal hosszabb (A/5-ös papíron 598 oldal) és alaposan megváltoztatott regény lett, aminek érzésem szerint egységesebb a hangulata és tisztább képet ad a bemutatni kívánt történésekről. A felújított változat azonban egy kiadónak sem kellett, mondván, hogy ők csak és kizárólag új regényekkel hajlandók foglalkozni, ez pedig nem az. Szerintem az, de mindegy.
Így ezt a regényemet végül e-könyvként sikerült közkézre bocsátanom 2010-ben, az Adamo Books jóvoltából. Így az ára nagyjából az ötöde lett annak, amennyibe a papírra nyomott változata került volna. Bízom benne, hogy ennek köszönhetően jóval többen fogják megvenni, és természetesen sosem fog elfogyni a terjesztőnél.

Készült: 2010.04.22.