A BÉKÉSCSABAI ISTVÁN MALOM LEÉGÉSE
2019 május 21.Kedden délután, fél hat körül épp a konyhában voltam, amikor hallom és az ablakon kinézve látom, hogy a Gyulai úton, Gyula felől létrás tűzoltó kocsik jönnek szirénázva a városba, legalább 150 km/h-val repesztve az úton. Azt hittem, valahol a távolban nagy tűz van, ahhoz mennek segíteni. De negyed órával később, mikor megint szirénáztak és kinéztem, döbbenten látom, hogy a kórház felől hatalmas, barna füst gomolyog keleti irányba a Puskin tér fölött. Azt hittem, ég a kórház, ezért fogtam a kamerás mobilomat és kirohantam az utcára. Arra gondoltam, ha ekkora tűz van, biztos kiürítik a kórházat és kellhet a segítségem, cipelni a hordágyakat, elszállítani a tűz útjából az értékesebb holmikat vagy ilyesmi.

malomtűz 01. malomtűz 02.

Aztán nekiláttam fényképeket csinálni, miközben elgyalogoltam a Munkácsy hídhoz, több más kíváncsiskodó kíséretében, miközben a Gyulai úton feltorlódott a forgalom. Hamar kiderült, hogy az István malom épülete lángol és a szél ráfújja a füstöt a kórház komplexumra. A hídon 18 órakor már tömeg volt, mindenki a lángokat nézte. A tűz annyi hőt termelt, hogy ebből a távolságból, több mint 50 méterről tisztán érezni lehetett a forróságot, noha a szél stabilan keletnek fújta a füstöt és hűtött minket.

malomtűz 03. malomtűz 04.

malomtűz 05. malomtűz 06.

Átmentem a Csabagyöngyéhez, majd le az ártéri Gőzmalom térre, az Aradi vértanúk ligetbe, ahol olyan meleg volt a tűz miatt, hogy felvettem a napszemüvegem, mert szó szerint sütötte a szemem az áradó hő. A lángok először az épület déli végén tomboltak, majd miután leomlott a tető és belül az összes szint, a tűz átterjedt az északi részre, valamint a toronyra. Itt az Élővíz-csatorna partján sorakozó fák miatt nem sokat lehetett látni, ezért előrementem a Kórház utcai hídig, amit lezártak a rendőrök a tömeg elől, hogy a rajta feltorlódott tűzoltóautók zavartalanul dolgozhassanak.

malomtűz 07. malomtűz 08.

malomtűz 09. malomtűz 10.

Az oltás nagy vízigénye miatt nem csak a városi tűzcsapokról nyomták a vizet több irányból az épületre, egy idő után a létrás emelőkosarakból is, jó 20 méteres magasságból, hanem a csatorna vizét is szivattyúzni kezdték, amitől egy idő után szemmel láthatóan csökkenni kezdett a vízszint. Én főleg attól tartottam, hogy összeomolhat az épület és megsérülhetnek a tűzoltók, akik olyan közel mentek hozzá, amennyire csak bírtak.

malomtűz 11. malomtűz 12.

malomtűz 13. malomtűz 14.

Egy jó darabig ezen a környéken tébláboltam az ismerőseimmel. Mostanra legalább ezer ember összefutott ide, az utcák bedugultak a parkoló autókról, mindenki filmezett, fényképezett, megjöttek a helyi tévések, a levegőben előbb egy drón, majd egy kisrepülőgép keringett.

malomtűz 15. malomtűz 16.

malomtűz 17. malomtűz 18.

Aztán 19 óra előtt pár perccel a tűzoltók észrevették, hogy füstöl a közeli magtár üres épületének teteje is. Mivel a szél ráfújta a füstöt, a törött ablakokon valószínűleg bejutott az égő pernye és felgyújtotta a tetőt. Akkor gyorsan azt is elkezdték locsolni emelőkosárból, de nem értek vele semmit, mert az is teljesen leégett a következő fél órában, hangos recsegéssel, ropogással.

malomtűz 19. malomtűz 20.

Mivel a malomban tomboló tűz kezdett lankadni, úgy döntöttünk, hogy átmegyünk a ligetbe, ahonnan jobban rálátunk a magtárra. Csakhogy a hidat lezárták, ezért észak felé körbe kellett mennünk a Zsíros utcai gyaloghídig, ahonnét észrevettem, hogy a felszálló rengeteg gőz miatt szivárvány alakult ki a malom fölött. A Ligeti Károly soron van egy rádiótorony a temetőnél, ott csináltam egy képet a teljes ívű szivárványról.

malomtűz 21. malomtűz 22.

A ligetből a fák miatt nem sokat láttunk a magtár tetején tomboló tűzből, ráadásul a kamera sem volt képes rendesen fókuszálni a lombok miatt, így csak a Munkácsy Hotelnél tudtam jó képeket csinálni. Ahol füstszag volt és korábban rengeteg fekete pernye hullott a járdákra, mindent beterítve. Az ott parkoló gépkocsik többségét már elvitték a tulajdonosok vagy elszállították az autómentők. Amelyik maradt, koszos lett. Háromnegyed nyolcra a raktár teteje is teljesen leégett.

malomtűz 23. malomtűz 24.

Szerintem csak azért nem lett nagyobb tűzvész a dologból, mert a megelőző 12 órában négy nagy felhőszakadás volt előző nap és éjszaka, így a fák olyan vizesek voltak, hogy nem gyulladtak fel. Ha ez a nyári szárazság idején történik, a pernye miatt jó eséllyel leég a liget, a kórház, a hotel, a közeli lakóházak és talán a sportpálya is. Szóval a városnak szerencséje volt. Fordított szélirány esetén a pernye felgyújthatta volna az egész belvárost: a könyvtárat, a Csabagyöngyét, a B38 rendezvényhajót, a múzeumot, a templomokat, a polgármesteri hivatalt és egyéb épületeket.

malomtűz 25.

Készült: 2019.05.21-22.