A jövő múltja
(Neumanntól az internetig)

Informatika történeti kiállítás
(számítógép múzeum)

Helyszín: Szeged, Agóra, Kálvária sugárút 23.
Nyitvatartás: hétfőtől szombatig, 8-16 óra közt.
Belépőjegy: 900 Ft.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) ezer négyzetméteres, két szintes kiállításán megtekinthetők a Magyarországon fejlesztett és gyártott számítógépek, adattárolók, billentyűzetek, képernyők és egyéb eszközök az 1950-es évektől napjainkig. Valamint rengeteg külföldről behozott és itthon használt számítógép és mobiltelefon, amik közül néhány még ma is használatban van egyeseknél. Ezek részben a KGST országokból, mások nyugatról származnak.

számítógép múzeum 1.   számítógép múzeum 2.

Vannak itt orosz elektroncsöves és tranzisztoros óriás számítógépek (értsd: szekrénysorok, tele millió kábellel), hatalmas vezérlőpultok, fura alakú képernyők, mikroszámítógépek, régi laptopok, XX. századi személyi számítógépek (néhányat az egyik külön teremben használni is lehet: régi játékok futnak rajtuk!), hálózati modemek, telefonközpont kapcsolószekrények, abakuszok, mechanikus és elektronikus számológépek, könyvelőgépek, mindenféle billentyűzetek, katódsugárcsöves képernyők, szalagos adattárolók, floppy lemezek, winchesterek, alaplapok, stb.

számítógép múzeum 3.   számítógép múzeum 4.

Az ismertebb magyar számítógép fejlesztők, kutatók, gyártók, kísérletezők, oktatók életrajzai elolvashatók a fali táblákon (magyarul és angolul). Neumann János külön szobát kapott a munkássága miatt.

számítógép múzeum 5.   számítógép múzeum 6.

A legtöbb gép egész jó állapotban van, hisz alig 30-50-70 évesek. Csak néhol látszik rajtuk a használatból, tárolásból eredő kopás, rozsdásodás. Viszont van a múzeumnak saját restauráló műhelye, ahová nem lehet belépni. Gondolom ott próbálják kipofozni a régi berendezéseket.

számítógép múzeum 7.   számítógép múzeum 8.

Amit hiányoltam a gyűjteményből, azok a nyomtatók, rajzgépek, szkennerek, processzorok és memóriák. Valószínűleg helyhiány miatt teljesen kimaradtak a kínálatból. Ugyanígy nincsenek kábelek sem (nincs kábeltípusokat bemutató részleg), noha vezetékek és drótok nélkül nem létezik számítástechnika.

számítógép múzeum 9.   számítógép múzeum 10.

Aki szereti a légkondicionált, csöndes, elhagyatott múzeumokat, ahol nincs tömeg (egyedül voltam látogató egy hétköznap délután), annak feltétlenül ajánlom megtekintésre ezt a technológiai panteont.

számítógép múzeum 11.   számítógép múzeum 12.

Részletek itt: https://ajovomultja.hu/

Meg itt: http://www.agoraszeged.hu/