Sziasztok!

2007. szeptember 12.-én szerdán 17 órától volt egy ingyenes előadás Békésen a Művelődési Házban három előadóval.
Táplálkozás, egészség, jövő címmel a génmódosított növényekből készült élelmiszerek hatásairól volt szó. Sokan voltak, úgy 50-en, de szerintem nem elegen. Ezt a kis levelet ezért írtam, hogy a teljesség igénye nélkül beszámoljak az előadáson elhangzottakról, amik annyira fontosak, hogy minden embernek feltétlenül tudnia kell róluk, mivel közvetlen életveszélyt jelenthetnek ránk nézve.

Az előadók: Pusztai Árpád professzor a Skót Akadémiáról, aki az MTVSZ-nek is tagja (Magyar Természet Védők Szövetsége) és mellesleg biotechnológiai kutatásokkal foglalkozik. dr. Bardócz Zsuzsa az MTA-ról, hasonló foglalkozással.

Lassan húsz éve termesztenek szabadföldön GMO-kat (Gén Módosított Organizmus), főleg növényeket, de vannak már génmanipulált állatok is. Azért csinálják, mert sokat ígérő technológiáról van szó. Sajnos azonban a mai napig sem valósultak meg az ígéretek, a remélt előnyök, viszont rengeteg kárt és előre látható, illetve nem látható bajt okoztak eddig ezek a GMO-k. Jelenleg csak arra képesek a GMO növények, hogy lebontsák a testükbe kerülő vegyszereket vagy önállóan előállítsák őket, illetve orvosi célokra oltóanyagokat termeljenek.

Fontos tudni, hogy a génmódosítás nem tekinthető semmilyen formában növény nemesítésnek, mivel két teljesen különböző dologról van szó. A nemesítés lényege, hogy a legkedvezőbb tulajdonságú szülőket pároztatjuk, felerősítve az utódokban a kívánt tulajdonságokat, míg a génmanipuláció során az utód csak egy szülőtől ered, vagyis hasonló az előállítása a klónozáshoz. A génmódosítás azt jelenti, hogy idegen élőlények génjeit viszik be erőszakos és primitív módszerrel az utód DNS-ébe. Így akár egy állat génjeit is berakhatják egy növény DNS-ébe. Ahhoz, hogy ez működjön, egy promóternek nevezett génkapcsolót használnak, ami a transzgént (bevitt idegen szakaszt) az utód normál génjeihez kapcsolja, hogy az működhessen. Ma összesen egyféle promótert használnak csak, amit a karfiol mozaik vírusból nyernek ki.

Ahhoz, hogy a GMO-t meg lehessen különböztetni a tiszta (manipulálatlan) élőlénytől, markergéneket is hozzáadnak a DNS-éhez, amit antibiotikumokra rezisztens baktériumokból nyernek ki. Mindezek erősen fertőzővé teszik a GMO-kat, mivel a baktériumoknak szokása, hogy egymás közt DNS szakaszokat cserélnek ha találkoznak. Ezt nem lehet megakadályozni és mindenféle előre nem látható veszélyei vannak, amiket nem lehet gyógyítani vagy csak irgalmatlanul nehezen.

Egyes GMO-k ellenállnak a gyomírtószereknek. Ennek mellékhatása, hogy bennük a permetezés után a visszamaradt szer mennyisége simán 80-100-szorosa lesz a normál növényekben lévőknek. Mivel a növény ellenáll a méregnek, sokkal több permetet lehet rá kiszórni, így több is marad benne. Ez stresszt okoz a növénynek, felborítva a belső hormon háztartását és növekedési zavarokat okoz nála. Meg annál az állatnál, embernél is, aki megeszi később, benne a hormonokkal. Megfigyelhető, hogy hímeknél és nőstényeknél az eltérő hormonrendszer miatt más-más betegségeket és elváltozásokat okoz ez minden állatfajnál és az embernél is. Mivel az ember is egy állat ugyebár...

Vannak olyan GMO-k is, amik önállóan megtermelik a növényvédőszert magukban. Ennek hátránya, hogy nem csak az a része vegyszeres, amit a kártevők és az ember megeszik, hanem minden sejtje, tetőtől talpig, ráadásul folyamatosan, mivel ez nem bomlik el. Az ilyen növény gyakorlatilag ehetetlen és erősen mérgező. Akár 1000-szer annyi mérget is tartalmazhat, mint amennyi az egészségügyi határérték. Ezt még takarmánynak sem szabadna használni, nemhogy emberekkel megetetni. A termelőket viszont mindez nem érdekli, ők csak a saját hasznukat nézik.

A transzgéneket génpuskával lövik bele a sejtmagba, nagy erővel. Ennek nagyon rossz a hatásfoka, de nincs jobb módszer rá. Az erőszakos beavatkozásnak viszont rengeteg mellékhatása van. GMO szójában találtak már új géndarabokat, amiről senki nem tudja, hogy került oda és egyáltalá mit csinál, csinál-e valamit vagy csak lappang. Talán baleset okozta, a génpuska szennyeződése, nem tudni. GMO élesztőben mérgező toxint találtak, amit az élesztő baktériumok termelnek a transzgén hatására. Ez ehetetlen. GMO dohányban pedig újfajta mérgező vegyületet találtak, amit korábban nem termelt a növény. A GMO szója fő jellemzője, hogy tömeges allergiát vált ki az ezt megevő állatokban és emberekben, mintegy 40%-kal növelve az allergiás esetek számát (ez Angliában mért adat). Talán ezért is írják rá manapság a nálunk kapható húsipari termékekre, hogy van benne allergén: szója. Nyilván azt hiszik, hogy ha ráírják, akkor a gyártó ezzel mentesül a kártérítési felelősség és perelhetőség alól. Hiszen nem muszáj megvenni és megenni!

Tény, hogy a GMO-k táplálkozási szempontból semmivel sem előnyösebbek a hagyományos bio élelmiszereknél. Viszont sok hátrányuk van, a mérgek mellett. Például egyértelműen rosszabb az ízük. A GMO paradicsom tovább friss marad ha leszedték, de rosszabb íze van a hagyományosnál. Az ezzel etetett patkányoknál a nőstények jó része gyomorvérzést kapott már egy hét után. 40-ből 7 meg egyenesen megdöglött tőle, míg a sima paradicsomtól semmi bajuk nem lett. Az emberben gyomorvérzést az aszpirin, algopirin és paracetamol szokott okozni máskülönben. Nem tudjuk, hogy a GMO-k miért okoznak az állatokban és az emberekben gyomorvérzést, mert nem volt sem pénz, sem akarat, hivatalos szándék arra, hogy ezt megvizsgálják. Ráadásul a bélbolyhok szerkezetét is abnormálisan megváltoztatják, ami tisztán látszik a mikroszkópban.

A hóvirághagyma génjeivel feljavított GMO krumpli például ellenáll a kártevőknek, viszont megzavarja a patkányok növekedését, szervi és fejlődési rendellenességeket okoz és mindenféle betegségeket a hasnyálmirigyben, májban. A nőstény patkányok terméketlenek lettek tőle, illetve elvetéltek, halott kölyköket szültek, illetve a kölykeik betegek lettek és korán megdöglöttek.

A GMO szója emberre gyakorolt hatását eddig összesen csak egyszer vizsgálták meg az orvosok amerikában, de az is olyan rossz eredményeket hozott, hogy gyorsan abbahagyták a kísérletet és azóta is szégyenlősen hallgatnak róla. A transzgének ugyanis nem bomlanak le a tápcsatornában, a gyomorsav sem marja el ezeket a torz fehérje molekulákat. A vastagbélben viszont a transzgén belekerült a bélbaktériumokba, megváltoztatva azok működését (szándékos mutáció). Emiatt a bélbaktériumok elkezdtek gyomirtószert termelni, folyamatosan mérgezve vele az embert. Az eredményt nem publikálták, félve a következményektől.

GMO krumplit 1 óráig főzve és patkányokkal megetetve szintén betegek lettek, tehát nem csak nyersen veszélyesek ezek a növénynek látszó tárgyak, de főzve, sütve is, mivel a transzgének nem bomlanak le masszív hősugárzás hatására sem. És semmilyen ismert módszerrel nem közömbösíthetők, nem vonhatók ki az élelmiszerből sajnos.

További gond, hogy a GMO-k totálisan fertőzőek minden más élőlényre nézve és ez fizikailag megállíthatatlan. A talajon, vizeken, levegőn keresztül megfertőzik gyakorlatilag a bolygó teljes bioszféráját - idővel persze. A GMO növények virágpora is tartalmazza a transzgént, amit szétfúj a szél. A Fülöp-szigeteken megfigyelték, hogy az ilyen földeken dolgozó munkások akkor is allergiásak lettek a GMO szójára, ha nem is ettek belőle. Ők csak belélegezték a virágport a földeken, gyárakban. A virágpor persze bekerül a vízbe is, meg a talajba. A talajbaktériumokba is átkerül génvándorlással, tehát ha kiírtjuk a GMO-t, az oda vetett tiszta növényeket is megfertőzi akár még évekkel később is. Ezt még durva nukleáris sugárzással sem lehet kiírtani a talajból, szóval az atomháborút is túléli. Az egyetlen védekezés ellene, ha felszedjük a földet és elhordjuk egy veszélyes hulladék tárolóba, majd valahonnan tiszta földet hordunk oda. A kérdés csak az, hogy honnan szerezzünk tiszta földet, ha rövidesen a bolygón minden föld szennyezett lesz ezekkel a transzgénekkel, illetve ki fogja megfizetni a helyreállítás költségeit? Mert a génpiszka cégek biztos nem, az nyilvánvaló. Ne feledjük, itt sok ezer négyzetkilométernyi termőföldről van szó a világ több tucat országában már most is! Szóval nagy szarban vagyunk. Ez a fajta biológiai fertőzés kiirthatatlan sajnos a természetből.

Jelenleg a Földön a szója, repce, kukorica és gyapot termesztése folyik tömegesen GMO-kkal, Kanada, USA, Brazília és Argentína területén. Emellett még vagy 60 országban folyik kísérletezés és kisebb termelés velük. Ide tartozik a krumpli, paradicsom, búza, rizs, kukorica, alma, stb.

Több országban azzal az ürüggyel engedélyezték a GMO-k emberi fogyasztását, hogy kinézetre pont olyanok, mint a rendes növények, tehát egészségesek. Erre a prof azt mondta, hogy a kergemarhakóros állat is pont olyan, mint az egészséges szarvasmarha, mégsem akarja senki megenni a húsát, mert beteg lesz tőle. Ez is mutatja, milyen "okos" szakemberek döntenek arról, hogy mit etethetnek meg a cégek a védtelen lakossággal, gyakorlatilag büntetlenül és büntethetetlenül.

A politikusok azért nem merik betiltani a GMO-k előállítását és forgalmazását, mert sok országban a nyugdíjalapokat biotechnológiai cégekbe fektették be, azt remélve, hogy ez majd sok pénzt hoz. Ha tehát betiltják, a cégek csődbe mennek és a sok pénz elúszik, nem tudnak nyugdíjat fizetni. Ha meg engedik, akkor elfertőzik vele az egész élővilágot és mindenféle betegséget és bajt szabadítanak rá az emberiségre, amibe valószínűleg bele fogunk dögleni. És ezen bajok ellen nincs orvosság. Nem létezik rá semmiféle védőoltás, gyógyszer, kezelés vagy varázslat. Mivel nem betegségről van szó, hanem molekuláris szintű mérgezésről. Egyedül a katonák örülhetnek a dolognak, mert az atom, vegyi és biológiai fegyvertárak mellé végre felzárkózhatnak a génmanipulációs fegyverek is. A gyilkolás nagy üzlet, az életben tartás nem annyira.

Tény tehát, hogy a jelenlegi GMO-k felületes technikával készültek, nem tesztelték le őket (komolyan, sehol a világon!) arra nézve, hogy milyen veszélyeik lehetnek és különben is túl korán engedélyezték őket. Ebből több botrány volt már nyugaton. Csak a nagyobbakat felsorolom ezek közül:

2000-ben az USA-ban a Starlink kukoricáról kiderült, hogy nem alkalmas emberi fogyasztásra, mégis beletették az ételekbe. Mikor kiderült, vissza kellett hívni az egészet a boltokból. A hatalmas készleteket ezután megpróbálták eladni Japánnak és Dél-Koreának, de azok rájöttek mit akarnak rájuk sózni és visszafordították a megrakott teherhajókat a kikötőikből. Végül, hogy szabaduljanak az eladhatatlan termékektől, az emberi fogyasztásra nem alkalmas kaját élelmiszer segélyként odaadták az afrikai éhezőknek. Dögöljenek csak meg tőle ők, úgyis olyan sokan vannak. És különben is, aki éhes, az ne válogasson.

2005-ben a Syngenta kukoricáról kiderült, hogy sehol nem engedélyezték a világon, mert ampicillin rezisztens transzgént tartalmaz és ezért veszélyt jelent az állatokra és az emberre is azáltal, hogy átadja nekik (a bélbaktériumaiknak és egyéb kórokozóiknak) a rezisztenciát. Magyarul antibiotikumokra rezisztenssé válik az ember baktérium flórája. Ennek ellenére ezt is betették az élelmiszerekbe amerikában.

2006-ban a Bayer cég génmódosított hosszúszemű rizse került az európai piacokra, ami szintén allergén hatású. A környezetvédők tiltakoztak, a politikusok nem akartak parázsba nyúlni, a rizst meg egye meg a nép.

Törvény volt rá, hogy 1998-2004 között az Európai unióba nem lehetett GMO-kat behozni. Aztán a WTO nyomására feloldották a tilalmat, mert az amerikai GMO cégek nagyon lobbiztak, hogy minden áron ránk erőltessék az egyre inkább eladhatatlan termékeiket. Tehát most már be lehet hozni ezeket, függetlenül az egészségügyi kockázataiktól. Bizony, szép dolog a globalizáció, a gátlástalan gazfickóknak legalábbis.

Magyarországon ma nem lehet GMO-t termeszteni, de be lehet hozni élelmiszerként, és ezt nem kell a terméken feltűntetni! A magyar vásárlóknak tehát nincs joguk tudni, honnan származik az étel vagy annak egyes alkotóelemei, és így nem dönthetnek arról sem, megfelelő felvilágosítás híján, hogy mit vegyenek meg. Nehogy már megtudjuk, mivel mérgeznek minket az amcsi cégek!

A Dunántúl nagy része egyébként GMO mentes övezetté lett nyilvánítva nemrég (2007-ben), szóval oda még a GMO ennivalót sem lehet bevinni és árulni. Ezt szeretnék most elérni Békés-megyében is, ezért szervezték ezt az előadást. A bioboltokban persze csak igazoltan GMO mentes ennivalókat lehet kapni, de azt meg a lakosság nagyobbik része nem képes megfizetni.

Tömören ennyi. Akit érdekel a téma, nézzen utána a neten. Azt hiszem elég egyértelmű, hogy nagy bajban vagyunk. A GMO-k elterjedése gyakorlatilag bioveszélyt jelent ránk nézve. Ez felér egy biológiai terrorizmussal, amit a törvény sunyin megenged. És ha már bekövetkezett a baj, nem lehet orvosolni. Csak méregdrága és körülményes laboratóriumi kísérletekkel lehet kideríteni egy ennivalóról, hogy van benne GMO összetevő vagy tiszta. És hogy még szebb legyen a dolog, se az Európai unió, se Magyarország élelmiszer biztonsági ellenőrző intézeteinek nincs laboratóriuma, se pénze az ilyen (rendszeres) vizsgálatokra. Szóval oda jutottunk, hogy gyakorlatilag vakteszt alanyt próbálnak csinálni belőlünk az amcsi cégek.

Jó étvágyat! Pislogó