Sziasztok!
2007. szeptember 12.-én szerdán 17 órától volt egy ingyenes
előadás Békésen a Művelődési Házban három előadóval.
Táplálkozás, egészség, jövő címmel a génmódosított növényekből
készült élelmiszerek hatásairól volt szó. Sokan voltak, úgy 50-en, de
szerintem nem elegen. Ezt a kis levelet ezért írtam, hogy a teljesség
igénye nélkül beszámoljak az előadáson elhangzottakról, amik annyira
fontosak, hogy minden embernek feltétlenül tudnia kell róluk, mivel
közvetlen életveszélyt jelenthetnek ránk nézve.
Az előadók: Pusztai Árpád professzor a Skót Akadémiáról, aki az
MTVSZ-nek is tagja (Magyar Természet Védők Szövetsége) és mellesleg
biotechnológiai kutatásokkal foglalkozik. dr. Bardócz Zsuzsa az
MTA-ról, hasonló foglalkozással.
Lassan húsz éve termesztenek szabadföldön GMO-kat (Gén Módosított
Organizmus), főleg növényeket, de vannak már génmanipulált állatok is.
Azért csinálják, mert sokat ígérő technológiáról van szó. Sajnos
azonban a mai napig sem valósultak meg az ígéretek, a remélt előnyök,
viszont rengeteg kárt és előre látható, illetve nem látható bajt
okoztak eddig ezek a GMO-k. Jelenleg csak arra képesek a GMO növények,
hogy lebontsák a testükbe kerülő vegyszereket vagy önállóan előállítsák
őket, illetve orvosi célokra oltóanyagokat termeljenek.
Fontos tudni, hogy a génmódosítás nem tekinthető semmilyen
formában növény nemesítésnek, mivel két teljesen különböző dologról van
szó. A nemesítés lényege, hogy a legkedvezőbb tulajdonságú szülőket
pároztatjuk, felerősítve az utódokban a kívánt tulajdonságokat, míg a
génmanipuláció során az utód csak egy szülőtől ered, vagyis hasonló az
előállítása a klónozáshoz. A génmódosítás azt jelenti, hogy idegen
élőlények génjeit viszik be erőszakos és primitív módszerrel az utód
DNS-ébe. Így akár egy állat génjeit is berakhatják egy növény DNS-ébe.
Ahhoz, hogy ez működjön, egy promóternek nevezett génkapcsolót
használnak, ami a transzgént (bevitt idegen szakaszt) az utód normál
génjeihez kapcsolja, hogy az működhessen. Ma összesen egyféle promótert
használnak csak, amit a karfiol mozaik vírusból nyernek ki.
Ahhoz, hogy a GMO-t meg lehessen különböztetni a tiszta
(manipulálatlan) élőlénytől, markergéneket is hozzáadnak a DNS-éhez,
amit antibiotikumokra rezisztens baktériumokból nyernek ki. Mindezek
erősen fertőzővé teszik a GMO-kat, mivel a baktériumoknak szokása, hogy
egymás közt DNS szakaszokat cserélnek ha találkoznak. Ezt nem lehet
megakadályozni és mindenféle előre nem látható veszélyei vannak, amiket
nem lehet gyógyítani vagy csak irgalmatlanul nehezen.
Egyes GMO-k ellenállnak a gyomírtószereknek. Ennek mellékhatása,
hogy bennük a permetezés után a visszamaradt szer mennyisége simán
80-100-szorosa lesz a normál növényekben lévőknek. Mivel a növény
ellenáll a méregnek, sokkal több permetet lehet rá kiszórni, így több
is marad benne. Ez stresszt okoz a növénynek, felborítva a belső hormon
háztartását és növekedési zavarokat okoz nála. Meg annál az állatnál,
embernél is, aki megeszi később, benne a hormonokkal. Megfigyelhető,
hogy hímeknél és nőstényeknél az eltérő hormonrendszer miatt más-más
betegségeket és elváltozásokat okoz ez minden állatfajnál és az
embernél is. Mivel az ember is egy állat ugyebár...
Vannak olyan GMO-k is, amik önállóan megtermelik a növényvédőszert
magukban. Ennek hátránya, hogy nem csak az a része vegyszeres, amit a
kártevők és az ember megeszik, hanem minden sejtje, tetőtől talpig,
ráadásul folyamatosan, mivel ez nem bomlik el. Az ilyen növény
gyakorlatilag ehetetlen és erősen mérgező. Akár 1000-szer annyi mérget
is tartalmazhat, mint amennyi az egészségügyi határérték. Ezt még
takarmánynak sem szabadna használni, nemhogy emberekkel megetetni. A
termelőket viszont mindez nem érdekli, ők csak a saját hasznukat nézik.
A transzgéneket génpuskával lövik bele a sejtmagba, nagy erővel.
Ennek nagyon rossz a hatásfoka, de nincs jobb módszer rá. Az erőszakos
beavatkozásnak viszont rengeteg mellékhatása van. GMO szójában találtak
már új géndarabokat, amiről senki nem tudja, hogy került oda és
egyáltalá mit csinál, csinál-e valamit vagy csak lappang. Talán baleset
okozta, a génpuska szennyeződése, nem tudni. GMO élesztőben mérgező
toxint találtak, amit az élesztő baktériumok termelnek a transzgén
hatására. Ez ehetetlen. GMO dohányban pedig újfajta mérgező vegyületet
találtak, amit korábban nem termelt a növény. A GMO szója fő
jellemzője, hogy tömeges allergiát vált ki az ezt megevő állatokban és
emberekben, mintegy 40%-kal növelve az allergiás esetek számát (ez
Angliában mért adat). Talán ezért is írják rá manapság a nálunk kapható
húsipari termékekre, hogy van benne allergén: szója. Nyilván azt
hiszik, hogy ha ráírják, akkor a gyártó ezzel mentesül a kártérítési
felelősség és perelhetőség alól. Hiszen nem muszáj megvenni és megenni!
Tény, hogy a GMO-k táplálkozási szempontból semmivel sem
előnyösebbek a hagyományos bio élelmiszereknél. Viszont sok hátrányuk
van, a mérgek mellett. Például egyértelműen rosszabb az ízük. A GMO
paradicsom tovább friss marad ha leszedték, de rosszabb íze van a
hagyományosnál. Az ezzel etetett patkányoknál a nőstények jó része
gyomorvérzést kapott már egy hét után. 40-ből 7 meg egyenesen
megdöglött tőle, míg a sima paradicsomtól semmi bajuk nem lett. Az
emberben gyomorvérzést az aszpirin, algopirin és paracetamol szokott
okozni máskülönben. Nem tudjuk, hogy a GMO-k miért okoznak az
állatokban és az emberekben gyomorvérzést, mert nem volt sem pénz, sem
akarat, hivatalos szándék arra, hogy ezt megvizsgálják. Ráadásul a
bélbolyhok szerkezetét is abnormálisan megváltoztatják, ami tisztán
látszik a mikroszkópban.
A hóvirághagyma génjeivel feljavított GMO krumpli például ellenáll
a kártevőknek, viszont megzavarja a patkányok növekedését, szervi és
fejlődési rendellenességeket okoz és mindenféle betegségeket a
hasnyálmirigyben, májban. A nőstény patkányok terméketlenek lettek
tőle, illetve elvetéltek, halott kölyköket szültek, illetve a kölykeik
betegek lettek és korán megdöglöttek.
A GMO szója emberre gyakorolt hatását eddig összesen csak egyszer
vizsgálták meg az orvosok amerikában, de az is olyan rossz eredményeket
hozott, hogy gyorsan abbahagyták a kísérletet és azóta is szégyenlősen
hallgatnak róla. A transzgének ugyanis nem bomlanak le a
tápcsatornában, a gyomorsav sem marja el ezeket a torz fehérje
molekulákat. A vastagbélben viszont a transzgén belekerült a
bélbaktériumokba, megváltoztatva azok működését (szándékos mutáció).
Emiatt a bélbaktériumok elkezdtek gyomirtószert termelni, folyamatosan
mérgezve vele az embert. Az eredményt nem publikálták, félve a
következményektől.
GMO krumplit 1 óráig főzve és patkányokkal megetetve szintén
betegek lettek, tehát nem csak nyersen veszélyesek ezek a növénynek
látszó tárgyak, de főzve, sütve is, mivel a transzgének nem bomlanak le
masszív hősugárzás hatására sem. És semmilyen ismert módszerrel nem
közömbösíthetők, nem vonhatók ki az élelmiszerből sajnos.
További gond, hogy a GMO-k totálisan fertőzőek minden más
élőlényre nézve és ez fizikailag megállíthatatlan. A talajon, vizeken,
levegőn keresztül megfertőzik gyakorlatilag a bolygó teljes
bioszféráját - idővel persze. A GMO növények virágpora is tartalmazza a
transzgént, amit szétfúj a szél. A Fülöp-szigeteken megfigyelték, hogy
az ilyen földeken dolgozó munkások akkor is allergiásak lettek a GMO
szójára, ha nem is ettek belőle. Ők csak belélegezték a virágport a
földeken, gyárakban. A virágpor persze bekerül a vízbe is, meg a
talajba. A talajbaktériumokba is átkerül génvándorlással, tehát ha
kiírtjuk a GMO-t, az oda vetett tiszta növényeket is megfertőzi akár
még évekkel később is. Ezt még durva nukleáris sugárzással sem lehet
kiírtani a talajból, szóval az atomháborút is túléli. Az egyetlen
védekezés ellene, ha felszedjük a földet és elhordjuk egy veszélyes
hulladék tárolóba, majd valahonnan tiszta földet hordunk oda. A kérdés
csak az, hogy honnan szerezzünk tiszta földet, ha rövidesen a bolygón
minden föld szennyezett lesz ezekkel a transzgénekkel, illetve ki fogja
megfizetni a helyreállítás költségeit? Mert a génpiszka cégek biztos
nem, az nyilvánvaló. Ne feledjük, itt sok ezer négyzetkilométernyi
termőföldről van szó a világ több tucat országában már most is! Szóval
nagy szarban vagyunk. Ez a fajta biológiai fertőzés kiirthatatlan
sajnos a természetből.
Jelenleg a Földön a szója, repce, kukorica és gyapot termesztése
folyik tömegesen GMO-kkal, Kanada, USA, Brazília és Argentína
területén. Emellett még vagy 60 országban folyik kísérletezés és kisebb
termelés velük. Ide tartozik a krumpli, paradicsom, búza, rizs,
kukorica, alma, stb.
Több országban azzal az ürüggyel engedélyezték a GMO-k emberi
fogyasztását, hogy kinézetre pont olyanok, mint a rendes növények,
tehát egészségesek. Erre a prof azt mondta, hogy a kergemarhakóros
állat is pont olyan, mint az egészséges szarvasmarha, mégsem akarja
senki megenni a húsát, mert beteg lesz tőle. Ez is mutatja, milyen
"okos" szakemberek döntenek arról, hogy mit etethetnek meg a cégek a
védtelen lakossággal, gyakorlatilag büntetlenül és büntethetetlenül.
A politikusok azért nem merik betiltani a GMO-k előállítását és
forgalmazását, mert sok országban a nyugdíjalapokat biotechnológiai
cégekbe fektették be, azt remélve, hogy ez majd sok pénzt hoz. Ha tehát
betiltják, a cégek csődbe mennek és a sok pénz elúszik, nem tudnak
nyugdíjat fizetni. Ha meg engedik, akkor elfertőzik vele az egész
élővilágot és mindenféle betegséget és bajt szabadítanak rá az
emberiségre, amibe valószínűleg bele fogunk dögleni. És ezen bajok
ellen nincs orvosság. Nem létezik rá semmiféle védőoltás, gyógyszer,
kezelés vagy varázslat. Mivel nem betegségről van szó, hanem
molekuláris szintű mérgezésről. Egyedül a katonák örülhetnek a
dolognak, mert az atom, vegyi és biológiai fegyvertárak mellé végre
felzárkózhatnak a génmanipulációs fegyverek is. A gyilkolás nagy üzlet,
az életben tartás nem annyira.
Tény tehát, hogy a jelenlegi GMO-k felületes technikával
készültek, nem tesztelték le őket (komolyan, sehol a világon!) arra
nézve, hogy milyen veszélyeik lehetnek és különben is túl korán
engedélyezték őket. Ebből több botrány volt már nyugaton. Csak a
nagyobbakat felsorolom ezek közül:
2000-ben az USA-ban a Starlink kukoricáról kiderült, hogy nem
alkalmas emberi fogyasztásra, mégis beletették az ételekbe. Mikor
kiderült, vissza kellett hívni az egészet a boltokból. A hatalmas
készleteket ezután megpróbálták eladni Japánnak és Dél-Koreának, de
azok rájöttek mit akarnak rájuk sózni és visszafordították a megrakott
teherhajókat a kikötőikből. Végül, hogy szabaduljanak az eladhatatlan
termékektől, az emberi fogyasztásra nem alkalmas kaját élelmiszer
segélyként odaadták az afrikai éhezőknek. Dögöljenek csak meg tőle ők,
úgyis olyan sokan vannak. És különben is, aki éhes, az ne válogasson.
2005-ben a Syngenta kukoricáról kiderült, hogy sehol nem
engedélyezték a világon, mert ampicillin rezisztens transzgént
tartalmaz és ezért veszélyt jelent az állatokra és az emberre is
azáltal, hogy átadja nekik (a bélbaktériumaiknak és egyéb
kórokozóiknak) a rezisztenciát. Magyarul antibiotikumokra rezisztenssé
válik az ember baktérium flórája. Ennek ellenére ezt is betették az
élelmiszerekbe amerikában.
2006-ban a Bayer cég génmódosított hosszúszemű rizse került az
európai piacokra, ami szintén allergén hatású. A környezetvédők
tiltakoztak, a politikusok nem akartak parázsba nyúlni, a rizst meg
egye meg a nép.
Törvény volt rá, hogy 1998-2004 között az Európai unióba nem
lehetett GMO-kat behozni. Aztán a WTO nyomására feloldották a tilalmat,
mert az amerikai GMO cégek nagyon lobbiztak, hogy minden áron ránk
erőltessék az egyre inkább eladhatatlan termékeiket. Tehát most már be
lehet hozni ezeket, függetlenül az egészségügyi kockázataiktól. Bizony,
szép dolog a globalizáció, a gátlástalan gazfickóknak legalábbis.
Magyarországon ma nem lehet GMO-t termeszteni, de be lehet hozni
élelmiszerként, és ezt nem kell a terméken feltűntetni! A magyar
vásárlóknak tehát nincs joguk tudni, honnan származik az étel vagy
annak egyes alkotóelemei, és így nem dönthetnek arról sem, megfelelő
felvilágosítás híján, hogy mit vegyenek meg. Nehogy már megtudjuk,
mivel mérgeznek minket az amcsi cégek!
A Dunántúl nagy része egyébként GMO mentes övezetté lett
nyilvánítva nemrég (2007-ben), szóval oda még a GMO ennivalót sem lehet
bevinni és árulni. Ezt szeretnék most elérni Békés-megyében is, ezért
szervezték ezt az előadást. A bioboltokban persze csak igazoltan GMO
mentes ennivalókat lehet kapni, de azt meg a lakosság nagyobbik része
nem képes megfizetni.
Tömören ennyi. Akit érdekel a téma, nézzen utána a neten. Azt
hiszem elég egyértelmű, hogy nagy bajban vagyunk. A GMO-k elterjedése
gyakorlatilag bioveszélyt jelent ránk nézve. Ez felér egy biológiai
terrorizmussal, amit a törvény sunyin megenged. És ha már bekövetkezett
a baj, nem lehet orvosolni. Csak méregdrága és körülményes
laboratóriumi kísérletekkel lehet kideríteni egy ennivalóról, hogy van
benne GMO összetevő vagy tiszta. És hogy még szebb legyen a dolog, se
az Európai unió, se Magyarország élelmiszer biztonsági ellenőrző
intézeteinek nincs laboratóriuma, se pénze az ilyen (rendszeres)
vizsgálatokra. Szóval oda jutottunk, hogy gyakorlatilag vakteszt alanyt
próbálnak csinálni belőlünk az amcsi cégek.
Jó étvágyat! Pislogó