SZIVÁRVÁNYOK ÉLETÜNK EGÉN
amit láthatunk, ha felnézünk a magasba


A szivárvány egy olyan fényjelenség a légkörben, ami a levegőben található vízcseppekre vetülő Napfény visszaverődésekor keletkezik. Mindig a Nappal (fényforrással) ellentétes irányban látható és a fény szóródása, törése okozza a vízcseppecskék felületén. Az égen általában akkor látható, ha esőre vagy ködbe világít a Napfény, de ügyesen helyezkedve egy szökőkút vízpermetében vagy akár a kerti slag vízsugarában is észrevehető.
A szivárvány általában két részből áll az égen. Az egyszeri visszaverődés után a szemünkbe érkező fénysugarak hozzák létre a legfényesebb és leggyakrabban látható főszivárványt. Ennek íve ideális esetben akár a horizont két pontja közt is húzódhat a látóhatár egyik pontjától a másikig és a nyílásszöge nagyjából 42 fok körüli. Belülről kifelé haladva ibolya, kék, zöld, sárga, narancs és vörös színű sávokra bomlik. Olykor egy második, halványabb mellékszivárvány is megfigyelhető ez fölött (kívül), kb. 50 fokos nyílásszöggel, amiben a színek sorrendje fordított. Ezt az ívet a vízcseppecskékben végbemenő kétszeri visszaverődés okozza. Lehetnek három vagy többszörös visszaverődésű ívek is, de ezeket szabad szemmel szinte sosem szoktuk látni, annyira halványak.

Elég sok szivárványt láttam már életemben, annak ellenére, hogy mint író, folyton a lakásban ülök a számítógép előtt. Legutóbb, 2002 őszén két alkalommal is megfigyelhettem az erkélyemről egy kettős szivárványt a keleti égen, esős délutánok alkalmával. Csináltam róla néhány amatőr fénykép felvételt, de bizony a film messze nem képes visszaadni azt a gyönyörű színorgiát, ami az égbolton kibontakozott előttem. Főleg a lila megjelenítésével van gond mind az előhívásnál, mind a beszkennelésnél. Mindkét alkalommal nagyjából fél óráig volt látható a két ív, ráadásul a főszivárvány szokatlanul vastag volt. Az alábbi képen nem látszik, ezért elmondom, hogy a főszivárványban a színek sorrendje a következő volt fentről (kintről) lefelé (befelé) haladva.: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, ibolya, kék, ibolya! Ezt valószínűleg a légkörben található ipari szennyeződések, gázok, porszemek és ki tudja még miknek az interferenciája okozta.

2002 õszén egy kettõs szivárvány a keleti égen.

De láttam már a hagyományos szivárványokon kívül több speciálisat is. Igazi ritkaság a Napkorong körül, általában két oldalt, a horizont fölött megjelenő szivárvány Napnyugtakor, esetleg hajnalban. Még vadabb az éjszakai szivárvány, amit eddig egyszer sikerült megfigyelnem a 90-es évek elején, egy párás téli éjszakán. Ekkor az ég közepén trónoló telihold körül ragyogott a koromfekete égen egy színes (!), teljes fénygyűrű, kb. 30-35 fokos látószöggel. Ez a ritkás talajmenti köd miatt órákig megmaradt, és két jól elkülöníthető részre osztotta az eget. A szivárvány körén kívül tejfehéres fekete volt az ég, csak a legerősebb fényű csillagok látszottak, míg a körön belül ragyogó, tiszta fekete volt az ég és nem látszottak a csillagok. Itt is megvoltak a főszínek, mint nappal: kék, zöld, sárga, narancs, vörös.

Régen az emberek hittek benne, hogy ezek a fényívek az égiek üzenetét hordozzák, vagyis előjelek a számunkra. A szivárvány allegórikus értelemben egy híd az égbe, a mennyországba. Utat mutat a léleknek. Mellesleg szemet gyönyörködtető látvány.

2012 őszén a Nikon L19-es digitális fényképezőgépemmel szintén sikerült megörökítenem néhány erős szivárványt az ablakból, amik a gyorsan változó időjárási körülmények miatt hol eltűntek, hol megjelentek. Volt köztük teljes és részleges, egyszeres és kétszeres egyaránt.

2012 szivarvany 1.2012 szivárvány 2.2012 szivárvány 3.

Ha te is láttál már különleges szivárványokat, esetleg fényképed is van róluk, örömmel veszem, ha elküldöd nekem. Élménybeszámolókat is várok, majd kitesszük erre az oldalra! (Emil cím a tartalomjegyzék alján.)

A hálóról összeszedett egyéb képek szivárványokról:

Szivárvány 1.Szivárvány 2.Szivárvány 3.Szivárvány 4.Szivárvány 5.Szivárvány 6.Szivárvány 7.Szivárvány 8.Szivárvány 9.

Vissza a honlap tartalomjegyzékébe